Alireza’s Newsletter

Share this post

خبرنامه هفتگی علیرضا آقاسی - نمره ۵

alirezaaghasi.substack.com

خبرنامه هفتگی علیرضا آقاسی - نمره ۵

خبرها، ایده‌ها، داده‌ها، خواندنی‌ها و شنیدنی‌هایی از دنیای تکنولوژی

Alireza Aghasi
Nov 4, 2021
Share
Share this post

خبرنامه هفتگی علیرضا آقاسی - نمره ۵

alirezaaghasi.substack.com

بخش اول - خبرها

انتظارها به سر رسید و زاکربرگ از متا و متاورس گفت

چندی پیش مارک زاکربرگ به وعده‌اش برای رونمایی از برند جدید فیسبوک و حرکت به سوی متاورس عمل کرد: کمپانی فیسبوک از این پس با نام متا شناخته می‌شود و فیسبوک، اینستاگرام، واتس‌اپ و سایر محصولات و خدمات این شرکت جزوی از هولدینگ متا خواهند بود. 

زاکربرگ در ارائه‌ای که چندان چنگی به دل من نزد و حس تصنع از آن می‌تراوید،نشان داد که چه تصویری از متاورس در ذهن دارد. متاورس کلمه‌ای است که در سال‌های اخیر توسط تحلیل‌گران تکنولوژی برای نامیدن مرحله بعدی در تکامل اکوسیستم آنلاین به کار می‌رود؛ متاورس جایی است که دنیای آنلاین و آفلاین بیش از هر زمانی با هم ممزوج می‌شوند و دیگر تفکیک آنلاین و آفلاین کار سرراستی نیست. 

به نظر من حرکت زاکربرگ بیش از آن‌ که تغییر برند شرکتش از فیسبوک به متا باشد، تغییر برند تکنولوژی وی‌آر (=واقعیت مجازی) به کلمه جذاب و اسرارآمیز متاورس بود! سال‌هاست که فیسبوک به همراه سایر بازیگران بزرگ حوزه تکنولوژی روی وی‌آر به عنوان پلتفرم بعدی اینترنت سرمایه‌گذاری می‌کنند ولی هنوز دستاورد چشم‌گیری نداشته‌اند. حالا با این تغییر برند، کلمه متاورس و برند متا بار سنگین انتظارات از واقعیت مجازی را به دوش خواهند کشید.

استراتژی رسانه‌ای زاکربرگ هم لایق توجه ویژه است. این بار، بر خلاف رویه سابق فیسبوک در معرفی محصولات جدید، زاکربرگ سراغ مصاحبه با رسانه‌های بزرگ نرفت و بلافاصله دو مصاحبه با دو تحلیل‌گر صاحب‌نظر در حوزه متاورس ترتیب داد.

نامه زاکربرگ درباره متاورس | ویدئوی ارائه زاکربرگ | گفتگو با بن تامسن | گفتگو با متیو بال

***

ورزش در متاورس در متا

شرکت متا -فیسبوک سابق- اعلام کرده که یکی از استارت‌آپ‌های پیش‌تاز در حوزه واقعیت مجازی را خریده است. این استارت‌آپ که ویث‌این نام دارد، یکی از معدود کارکردهای موفق واقعیت مجازی در بیرون از حوزه بازی را ارائه کرده است. این که استراتژی متا در خرید این استارت‌آپ چه بوده برای من هنوز کاملاً‌ شفاف نیست، ولی خرید و «از آنِ خود کردن» تمام بازیگران این حوزه با ادعای زاکربرگ در مورد استفاده از استانداردهای باز و هم‌سان در متاورس چندان سازگار نیست. 

توضیح متا درباره خرید این استارت‌آپ

***

خرابی در متاورس واقعی

شاید یکی از فضاهای آنلاینی که از باقی فضاها به تفسیرهای مختلف از متاورس نزدیک‌تر است، بازی بسیار محبوب روبلاکس باشد. روبلاکس بازی محبوب نوجوان‌هاست و روزانه نزدیک ۵۰ میلیون نفر در این بازی زندگی و خرید و فروش می‌کنند. ارزش شرکت سازنده روبلاکس در بورس امریکا از ۴۵ میلیارد دلار فراتر رفته است. این بازی محبوب در هفته گذشته دچار اختلالی طولانی شد که دلیل آن هنوز مشخص نشده است. این قطعی موقت، ساکنان نوجوان متاورس واقعی را بسیار عصبانی کرده بود.

بیانیه رسمی روبلاکس

***

اپل درگیر کمبود چیپ

اپل در گزارش فصلی خود اعلام کرد که به دلیل بحران جدی در زنجیره تامین جهانی چیپ‌های موبایل، در فصل قبل ۹ میلیارد دلار کمتر از آن‌ چه تخمین می‌زده درآمد داشته است. درآمد فصلی این شرکت البته ۲۹٪ رشد داشته و مخصوصاً آی‌پد و مک‌بوک عملکرد بسیار موفقی داشته‌اند. اپ با رونمایی از نسل جدید سیلیکون‌هایش، آماده رشدی سریع در بازار کامپیوترهای شخصی است. باید منتظر ماند دید که سرمایه‌گذاری بیست ساله اپل روی طراحی و ساخت جیپ‌های سیلیکونی اختصاصی موتور رشد جدید درآمد این شرکت خواهد شد یا نه. 

گزارشی از درآمد فصلی اپل | مقاله‌ای بی‌اندازه روشن‌گر درباره استراتژی سیلیکون اپل

***

دردسرهای جدید یوتیوب در حوزه محتوا با قوانین جدید اتحادیه اروپا و انگلستان

یوتیوب در هفته گذشته برای ساعاتی کانال یوتیوبی نوارا را بست و البته کمی بعد آن را برگرداند. این کانال یوتیوبی متعلق به وب‌سایت دست‌چپی نوارا در انگلستان است و بیش از ۱۷۰هزار مشترک دارد. عده‌ای از فعالان بازار این بسته و باز شدن را در نتیجه فشار جدید اتحادیه اروپا و انگلستان به پلتفرم‌های محتوایی در سایه قوانین جدید می‌دانند. قوانینی که هنوز کامل مصوب نشده‌اند و جریمه دیرکرد در حذف «محتوای بد» از پلتفرم‌های محتوایی را به شدت افزایش خواهند داد. بد و خوب را هم احتمالاً خود نهادهای قانون‌گذار اروپایی و انگلیسی مشخص خواهند کرد.

گزارش انتقادی نیویورک تایمز

***

اروپا در پی محدودیت بیشتر برای تبلیغات سیاسی آنلاین

اتحادیه اروپا، شاید به تاثیر انگلستان، در حال تدوین چارچوب قانونی جدیدی برای تبلیغات سیاسی در فضای آنلاین است. مهم‌ترین بند این قوانین جدید، ممنوعیت احتمالی «تبلیغات هدفمند» در کمپین‌های سیاسی است. قانون‌گذاران اروپایی معتقدند که سیاست‌مداران با هدف گرفتن عده‌ای محدود و مشخص از مردم و نشان دادن محتوای اختصاصی به آن‌ها، می‌توانند در موضوعی یک‌سان مواضعی متفاوت اتخاذ کنند تا گروه‌های بیشتری از مردم را با خود همراه کنند. کاری که کمپین ترامپ در سال ۲۰۱۶، با همکاری تنگاتنگ یکی از مهندسان فیسبوک، به طرز استادانه‌ای انجام دادند. مدیر تبلیغات فیسبوک، زمانی کمپین سال ۲۰۱۶ ترامپ را بهترین کمپین تبلیغاتی جهان در تمام دوران‌ها خوانده بود.

درباره قوانین جدید اتحادیه اروپا | درباره مدیر کمپین ترامپ در سال ۲۰۱۶

***

آمازون و مایکروسافت شرکای جدید نیروهای نظامی و امنیتی

آژانس امنیت داخلی و خارجی انگلستان اخیراً اعلام کرد که قصد دارد تمام زیرساخت فنی خود را به دیتاسنترهای ابری آمازون منتقل کند. از پروژه بزرگ مایکروسافت با ارتش امریکا هم اخبار جدید رسیده است. مایکروسافت سال گذشته اعلام کرد که قراردادی به ارزش ۲۲ میلیارد دلار با پنتاگون منعقد کرده که بر اساس آن نیروهای ارتش امریکا را به هدست واقعیت افزوده هولولنز مجهز خواهد کرد. حالا مایکروسافت اعلام کرده که اجرای این قرارداد یک سال به تعویق افتاده است. 

تعویق قرارداد با مایکروسافت | آمازون و اطلاعات امنیت ملی انگلستان

***

سکوئیا کپیتال و ساختار جدید صندوق‌های سرمایه‌گذاریِ این غول صنعت وی‌سی

شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر سکوئیا اعلام کرده که به زودی تغییراتی ساختاری را اعمال خواهد کرد که به این شرکت اجازه سرمایه‌گذاری‌های بلند‌مدت‌تر برای مشارکت با کارآفرین‌هایی که چشم‌اندازهای وسیع‌تری دارند را می‌دهد. برخی تحلیل‌گران این حرکت سکوئیا را پاسخی به استراتژی تهاجمی شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر اندریسن-هوروویتز می‌دانند که در سال‌های اخیر تمامی قواعد جاافتاده این صنعت را به بازی گرفته است! مارک اندریسن اخیراً در پادکستی اعلام کرد که شرکت اندریسن-هوروویتز در حال پیاده‌سازی استراتژی جدیدی برای قرارگرفتن در کنار کارآفرین‌هاست؛ مارک اندریسن نام این استراتژی را اچ‌پی۲ (!) گذاشته که بیشتر به استراتژی یک استارت‌آپ استودیو شبیه است تا یک سرمایه‌گذار خطرپذیر.

بیانیه سکوئیا | رشته‌توییتی درباره استراتژی جدید اندریسن-هوروویتز


بخش دوم - ایده‌ها

ویدئویی از مایکروسافت متعلق به سال ۲۰۱۲ درباره آینده آفیس. (جالب است که تمرکز عمده ویدئو نه بر روی امکانات نرم‌افزاری آفیس که بر روی صفحه‌های نمایش مختلف است. | لینک

گزارشی خواندنی از سی‌ان‌بی‌سی درباره اسناد داخلی فیسبوک که اخیراً لو رفته و افشا شدند. | لینک

نتفلکیس دچار پدیده‌ای جدید شده است: اختلاف نظر بین کارمندان این غول سرگرمی درباره محتواهای این شرکت | لینک

گزارشی از نیویورک تایمز که نشان می‌دهد شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر اندریسن-هوروویتز چطور یک تنه در حال چانه‌زنی و لابی برای وضع قوانین حمایتی در حوزه رمزارزها و فناوری بلاک‌چین است. | لینک

آزمون و خطای یوتیوب در ایجاد قابلیت خرید اشیای درون ویدئو روی صفحه تلویزیون | لینک

گزارش وایس از اسناد داخلی و محرمانه اف‌بی‌آی درباره بیرون کشیدن اطلاعات مورد نیاز از اپراتورهای موبایل | لینک

مروری بر ۱۵ سال فعالیت پلتفرم کارپولینگ بلابلاکار | لینک

تحلیل مبنتی بر دیتای مستخرج از توییتر درباره احساس مشتری به برند با عنوان «برندینگ در عصر اینفلوئنسرها» | لینک 

کرونا، رستوران‌ها و تغییر تصویر برند از محلی برای قرار و خوش‌گذرانی به برندهای دی-۲-سی در حوزه غذا (دی-۲-سی یعنی دایرکت تو کانسومر - برندهایی که بی‌واسطه با مشتری در ارتباط هستند و به جای زنجیره توزیع، به صورت آنلاین محصولات‌شان را به بازار عرضه می‌کنند.) | لینک


بخش سوم - داده‌ها

داده‌هایی جدید از تمدن افسانه‌ای مایاها که با تصویربرداری ماهواره‌ای به دست آمده‌اند. | لینک

گزارش ادوبی از روندهای خرید کردن در امریکا | لینک

نقشه تصویری کابل‌های اینترنت زیر اقیانوس‌ها | لینک


بخش چهارم - خواندنی‌ها و شنیدنی‌ها

رشته‌توییتی روشن‌گر درباره متاورس | لینک

پادکست‌هایی که همه اپیزودهای آن‌ها را گوش می‌دهم و شنیدن مستمر آن‌ها را به همگی اکیداً پیشنهاد می‌کنم:

Acquired  | Bankless | Invest Like the Best


Share Alireza’s Newsletter

Share
Share this post

خبرنامه هفتگی علیرضا آقاسی - نمره ۵

alirezaaghasi.substack.com
Comments
Top
New
Community

No posts

Ready for more?

© 2023 Alireza Aghasi
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing